همانطور که در مقاله نحوه افزایش امنیت وردپرس توضیح دادیم، از موضوعات بسیار مهم و ضروری که باید به آن توجه کرد، حفظ امنیت سایتها از هکرها میباشد. هکرها همان نفوذگرانی هستند که تلاش دارند تا با روشهای پیچیده امنیت وبسایت شما را مختل نمایند. شما به عنوان یک وبمستر یا مدیر یک سایت میبایست با انواع هکرها، روشهای هک و انواع هک سایت آشنایی لازم را داشته باشید، تا بتوانید در مواقع لازم مناسبترین و بهترین ترفند حفظ امنیت را پیادهسازی نمایید. همچنین امروزه استفاده از وسایل هوشمند افزایش زیادی پیدا کرده است که حفظ امنیت دادههای آنها نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
به طور کلی به مجموعه فعالیتهایی گفته میشود که برای سو استفاده از انواع دستگاههای دیجیتال مثل: تلفنهای هوشمند، رایانه و کل شبکه میباشند. هک امروزه بیشتر به عنوان فعالیتی غیر قانونی شناخته میشود و به اشخاصی که این کار را با روشهای هک سایت انجام میدهند، مجرم سایبری گفته میشوند. البته باید گفت که هک میتواند انگیزههای گوناگونی داشته باشد مانند: مالی، جاسوسی، جمع آوری اطلاعات و…. .
هکر به شخصی گفته میشود که نقاط ضعف سیستمهای کامپیوتری را پیدا مینماید و برای دسترسی به اطلاعات ورود به آن سیستم از آنها استفاده مینماید. هکرها عموماً برنامه نویسهای ماهری هستند که از دانش امنیتی برخوردارند. هکرها علاوه بر سرقت دادهها به سیستم هم آسیب میرسانند.
هکرها را با توجه به هدفشان و نوع عملیاتی که انجام میدهند میتوان به سه دسته تقسیم نمود.
هکرهای کلاه سفید سعی دارند تا با روشها هک، کلاه سیاهها را کنار بزنند و با آنها مقابله نمایند. این نوع از هک اخلاقی میباشد و به شما کمک مینماید قبل از اینکه هکرهای کلاه سیاه اقدامی انجام دهند، آسیبهای احتمالی سیستم خود را شناسایی کنید.
هکرای کلاه سیاه با اهداف مالی و یا مخرب، آسیبهای سیستمها و نرم افزارها را پیدا مینمایند و تلاش میکنند تا به اطلاعات آن دسترسی پیدا کنند. این هکرها قابلیت این را دارند تا عملکرد وبسایتها و کل شبکه را مختل نمایند، به سیستمهای کامپیوتری و مالی آسیب شدید وارد کنند و اطلاعات حساس را سرقت کنند.
هکرهای کلاه خاکستری به لحاظ عملکردی بین دو هکر کلاه سفید و کلاه سیاه قرار دارند. روش این هکرها بدین صورت است که با روشهای هک سایت به دنبال نفوذ و به دست آوردن اطلاعات بدون اجازه میباشد ولی قصد آسیب زدن به سیستم را ندارند. به طور کلی این هکرها اهداف مخربی ندارند.
همانطور که قبلاً هم بارها گفتیم، امنیت وبسایتها از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به پیشرفت تکنولوژی، هکرها نیز روشهای متنوعی برای هک به کار میبرند تا بتوانند همزمان با عصر تکنولوژی پیش روند. پس شما به عنوان صاحب یک وبسایت و یا کسب و کار میبایست تا حدودی با روشهای انواع هک آشنایی داشته باشید.
حمله انکار سرویس یا حمله انکار سرویس توزیع شده. در این نوع حمله، هکر با ارسال درخواستهای زیاد به سرور قربانی، باعث مصرف بیش از حد منابع سرویس میزبان شده است. که همین امر به دلیل حجم بالای پردازش سیستم شما را یا کند میکند یا از دسترس خارج میکند. این حملات زمانی که با یک سیستم انجام گردد به آن DOS گفته میشود و اگر با چند سیستم انجام گردد به نام DDoS گفته میشود.
این دو روش کاملاً به یکدیگر نزدیک میباشند. به این صورت که هکرها شما را وادار مینمایند تا اطلاعات شخصی خود را در اختیار منبع قابل اعتماد بگذارید. به عوان مثال هکر پیغامی را برای شما ارسال مینماید و شما فکر میکنید که آن شخص آشناست و تمامی اطلاعات خواسته شده را در اختیارش قرار میدهید.
کاربران زیادی امروزه از Wifi استفاده مینمایند. هکرها قادرند نقطه دسترسی بی سیم یا WAP را به راحتی جعل نمایند. بدین صورت که هکرها یک لیست از WAP های رایگان با نام شرکتهای معتبر و قانونی ایجاد مینمایند و افراد بدون اینکه اطلاع داشته باشند به آنها متصل میشوند. به محض وصل شدن افراد، هکر به راحتی به دستگاه آن فرد دسترسی پیدا خواهد کرد و اطلاعات شخصی وی را میدزدد.
شاید دانستن این موضوع برایتان جالب باشد که بدانید، وقتی شما از طریق صفحه کلید نیز تایپ مینمایید هم هکرها قادر خواهند بود با لاگ گرفتن از کلیدهایی که فشار میدهید، اطلاعات مهم شما مثل نام کاربری، کلمه، عبور، رمز حساب بانکی و… را به دست آورند.
این حمله یکی از حملات معروف هک میباشد. در این نوع حمله، هکر به اکانت شخصی افراد وارد میشود. بدین شکل که لیستی از پسوردهای معمول را در یک فایل میگذارد و زمانی که قصد نفوذ دارد همه این رمزهای داخل فایل را وارد مینماید. البته دیگر افراد پسوردهای معمولی برای اکانتهای خود قرار نمیدهند و هکرها نیز از روشهای دیگری استفاده میکنند.
در این نوع حمله، هکر با حملات تزریق SQL، دستورات مخرب SQL را اجرا مینماید و بدین شکل به اطلاعات دسترسی پیدا مینماید.
از دیگر روشهای انواع هک سایت، روش MITM یا Man-in-the-middle میباشد که از جمله حملات DNS میباشد. به عنوان مثال وقتی در حال اتصال به یک سایت هستید، شما را به یک وب سایت جعلی دیگر هدایت میکنند و اطلاعات کارت بانکی و دیگر اطلاعاتتان را سرقت مینمایند.
وظیفه کوکیها در هر مرورگر ذخیره اطلاعات کاربری برای ورود به سایتهای مختلف است. یک هکر با سرقت کوکیهای مرورگر شما یا افراد دیگر میتواند به اطلاعات شما دسترسی پیدا کند.
بدافزار یا همان نرم افزار مخرب که با عنوان نرم افزار یا ویروس جاسوسی شناخته میشود. بدافزار یکی دیگر از روشهای هک سایت میباشد که توسط هکر نوشته میشود. بدافزارها دارای انواع مختلفی هستند و هر کدام برای هدفی خاص نوشته میشوند. به عنوان مثال: ویروسها با این هدف که فایلهای شما را حذف نمایند و با تکثیر به سیستمهای دیگر نفوذ نمایند، نوشته میشوند. بدافزارها شامل ویروسها، Trojanها، کرمهای جاسوس افزارها، آگهی افزارها، روت کیتها، باج افزارها و … میباشند.
در حمله XSS هکر و یا نفوذگر از کدهای جاوا اسکریپت استفاده مینماید. هدف از این نوع حمله سرقت اطلاعات کاربران سایت است.
هک سایت دارای اثرات و تبلعات زیادی میباشد که میتواند روی تمامی جنبههای مختلف همچون کارایی، عملکرد، سئو و در نهایت مسائل مربوط به آن کسب و کار تاثیرگذار باشد. در ادامه به چند مورد از اثرات هک بر روی وبسایتها خواهیم پرداخت.
طبق تحقیقات بیشتر سایتها به دلیل اسپم سئو با مشکلات هک رو به رو شدهاند. این کار که توسط رقبا انجام میگیرد به این صورت است که وبسایتی که خوب رشد میکند ولی رقبا نمیتوانند از اون پیشی بگیرند، توسط روشهای به سئو و ترافیک اورگانیک آن ضربه میزنند.
از آنجایی که وقتی سایت شما در گوگل ایندکس میشود، به این معنا میباشد که کدهای HTML و سایر کدهایش هم توسط گوگل خوانده خواهد شد. پس گوگل فقط صفحات شما را ایندکس نمینماید بلکه، کدهای وبسایت شما را هم به طور کامل بررسی میکند. از اثرات هک سایت، به وجود آمدن کدهای مخرب در سایت میباشد. از آنجایی که این کدها از نظر امنیتی مشکل دارند باعث منجر به این میشود که گوگل وبسایت شما را از نظر امنیتی ضعیف به حساب آورد که حتماً به شما هشدارهایی هم خواهد داد.
در برخی موارد هکرها لینکهای موجود در داخل سایتها را به سمت دیگر سایتها ری دایرکت مینمایند. در این زمان وقتی کاربری روی این لینکها کلیک مینماید، به جای وارد شدن به صفحات وبسایت شما، صفحات دیگری برای آنها باز خواهد شد. در این لینکها هکرها پنهان شدهاند. این صفحات معمولاً برای فیشینگ و یا جذب ترافیک برای بالا بردن رتبه الکسا و … مورد استفاده قرار میگیرد.
همانطور که میدانید گوگل به اعتبار سایتها بسیار اهمیت میدهد. اینکه به چه سایتهایی لینک دادهاید و تا چه حد مطالب شما معتبر هستند، بسیار مهم میباشد. هکرها در بعضی مواد از سایت شما استفاده مینمایند تا بتوانند برای خودشان بک لینک جذب نمایند. به این صورت که از داخل سایت شما به سایت خودشان لینک میدهند تا اتوریتی سایتشان بالا رود. زمانی که از وسایت شما به این سایتهای نامعتبر لینک داده شود، موجب میگردد تا منابع سایت شما آلوده گردد و اعتبارتان نزد گوگل کمتر شود. دقت کنید در سایتهای هک شده، وجود محتواهای اسپم برای گوگل خوشایند نمیباشد و اگر به دنبال رفع آنها نباشید، احتمال پنالتی شدن سایت شما توسط گوگل بسیار بالا میباشد.
به طور کلی سعی کنید همیشه برای افزایش امنیت وبسایتتان تلاش کنید. اگر از وردپرس استفاده میکنید حتماً افزونههای خود را آپدیت کنید. ممکن است این سوال برایتان پیش آید که اگر به دلیلی وبسایتمان هک شد، از کجا بفهمیم سایتمان هک شده است؟ نگران نباشید ما در مقالهای به طور جداگانه به این موضوع به طور کامل پرداختهایم.