با گسترش عصر تکنولوژی زندگی افراد به شدت به اینترنت، برنامههای وب، نرمافزارها و اپلیکیشنهای تلفن همراه وابسته شده است. با توجه به میزان استفادهی انسانها از وبسایتها، نرمافزارها، اپلیکیشنها و مهم واقع شدن آنها در عصر حاضر، جنبهی بصری آنها نیز از اهمیت بالایی برخوردار شده است. جلوه بصری همان طراحیای است که کاربر در نگاه اول با آن ارتباط برقرار خواهد کرد و اگر طراحی نتواند مخاطب را به خود جذب کند، شما خیلی زود کاربر خود را از دست خواهید داد. بدون شک اصلیترین قسمتی که کاربران بعد از رسیدن به محصول و یا سایت شما با آن مواجه خواهند شد و میبایست ارتباط بر قرار کنند، رابط کاربری میباشد که آنها به عنوان طراحی ظاهری، المانهای تصویری، دکمهها، منوها و…. نیز هم شناخته میشود.
User Interface یا همان رابط کاربری که به اختصار به آن UI نیز میگویند. UI همانطور که گفتیم در واقع همان جنبه ظاهری و بصری میباشد که واسطی است برای تعامل کاربر با سیستم. به عنوان مثال فرض کنید وارد سایت یا یک اپلیکیشن موبایل شدهاید، طراحی ظاهری، طراحی و محل قرارگیری منوها، دکمهها و… همه جزعی از رابط کاربری میباشد. پس رابط کاربری نقش یک عامل را برای تعامل بهتر کاربر با سیستم ایفا میکند که هر چقدر این ظاهر و رابط کاربری جذاب و زیبا باشد قادر است مخاطب بیشتری را به خود جذب کند.
قطعاً میدانید که تعامل و مشارکت کاربر دارای اهمیت زیادی است، پس به طبع آن این واسط و یا رابط باید طوری طراحی و آمادهسازی شود که به سادهترین و راحتتری شکل ممکن تعامل و ارتباط میان کاربر و سیستم را برقرار کند. البته این نکته را فراموش نکنید که زیبایی، رنگبندی و المانهای بصری بیشتر برعهده گرافیست میباشد و ایجاد سهولت کار، وظیفه طراح رابط کاربری است.
UI Designer یا همان طراح رابط کاربری، همان شخصی است که مشخص میکند المانهای مختلف در کجاهای صفحه باید قرار بگیرند. طراح رابط کاربری مشخص میکند که مواردی مانند پیامهای هشدار یا خطاها کجا و چطور به کاربر نشان داده شوند، طراحی منوها و دکمهها به چه شکلی باشند تا در نهایت کاربر به سادهترین و راحتترین شکل ممکن با سیستم تعامل داشته باشد.
هر چقدر طراح رابط کاربری از طراحی و گرافیک بیشتر بداند، خروجی کارش به مراتب بهتر خواهد بود ولی این به این معنا نیست که یک طراح حتماً باید یک گرافیست حرفهای باشد. باید این نکته را ذکر کرد که UI Designerها دارای توانمندیهای مختلفی هستند. به طوری که امروزه طراحان رابط کاربری به زبانهای برنامهنویسی جاوااسکریپت، CSS و HTML نیز تسلط دارند.
همانطور که در مقالات قبلی نیز گفتیم، سایت از مهمترین ورودیهای هر کسب و کاری میباشد که کاربران آن دقایق زیادی را در آن سپری میکنند. پس لازم است تا با طراحی یک رابط کاربری درست و کاربرپسند بتوانیم کاربران و مشتریان خود را در سایت نگهداریم. اگر شما نتوانید کاری کنید که کاربران بتوانند به سادگی با سیستم شما تعامل برقرار کنند، باید به شما بگوییم که نباید زیاد به این سایت امیدوار باشید. به طور کلی سایت شما علاوه بر زیبایی و جذابیت، باید طوری طراحی شود تا کاربر بتواند به راحتی با آن تعامل داشته باشد.
رابط کاربری در موبایل تفاوت خیلی زیادی با رابط کاربری سایت ندارد. از آنجایی که کاربر در طول شبانه روز به تعداد دفعات بالا از موبایل و امکانات آن استفاده میکند، درنتیجه طراحی ui آن نیز نسبت به سایت باید بسیار دقیقتر وکاراتر نیز باشد. از مهمترین اهداف در طراحی UI موبایل، استفادهی راحت، دسترسی سریع به منوها و برطرف شدن نیازهای کاربر در کوتاهترین زمان ممکن میباشد.
اگر میخواهید شانس دانلود و گسترش نرمافزار یا اپلیکیشن شما بیشتر شود، پس باید رابط کاربری شما زیبا و کار کردن با آن نیز راحتتر باشد. به صورت کلی رابط کاربری اپلیکیشنها و نرمافزارها باید جوری باشد که کاربر بتواند بر اساس ظاهر و محتوای آن، با آن اپلیکیشنها و نرمافزارها تعامل برقرار کند. در اپلیکیشنهای موبایل از طراحیهای شلوغ دوری کنید. دسترسیهای راحت به بخشهای پر استفاده برای کاربر قرار دهید. رفتار کاربران را آنالیز کنید و در آپدیتهای بعدی از آن استفاده کنید. سبک طراحی متناسب با نرم افزار را داشته باشید.
از اهداف اصلی گوگل در حوزهی سئو و بهینهسازی سایت، ارائه بهترین خدمات به کاربرانش میباشد به زبان ساده امروزه گوگل در مسیر توجه به نیاز کاربرانش در حرکت است. از مهمترین اثرات داشتن UI خوب و مناسب در سایت، جذب و حفظ کاربران میباشد. به طبع وبسایتی که دارای رابط کاربری خوب و مناسب باشد باعث جذب و ماندگاری کاربرانش میگردد. به وضوح پیداست که این موضوع در سایتها به عنوان یک عامل بسیار مثبت در جهت اثبات کیفیت و کارایی آن است. به راحتی میتوان نتیجه گرفت داشتن رابط کاربری خوب تاثیر بسیار مناسبی بر روی سئو سایت خواهد داشت.
برای موفق شدن در هر حوزهای شناخت و دانستن اصول آن بسیار مهم و تاثیر گذار است. طراحی رابط کاربری نیز دارای یکسری اصول است که در ادامه به آنها میپردازیم.
تعادل از مهمترین ویژگیهای یک رابط کاربری استاندارد است. همهی قسمتها به کار برده شده در طراحی دارای وزن هستند. طراح باید به گونهای عناصر را در کنار هم قرار دهد که تعادل در صفحه برقرار شود.
کنتراست یا تضاد از دیگر ویژگیهای یک رابط کاربری است. این اصل، به میزان تفاوت و تضاد عناصر مختلف اشاره میکند.
منظور از سلسله مراتب، اهمیت هر یک از عناصر به کار رفته در یک طرح میباشد.
این اصل برای قسمتهایی است که اطلاعات مهمی را در بر میگیرند. در مواقعی که بخواهید یک بخش را مشخصتر کنید از این مورد استفاده میشود.
این اصل، مشخص کنندهی عناصر مهم و عناصر کم اهمیتتر میباشد. به طور کلی هرچه بخش مورد نظر بزرگتر باشد، مهمتر است و هر چه کوچک باشد، اهمیت کمتری دارد.
در طراحی رابط کاربری، فاصلهی بین عناصری که تکرار میشوند، میتوانند ریتم ایجاد کنند.
از دیگر اصول مهم طراحی رابط کاربری، تکرار است. وقتی بخواهید ایدهای را تقویت کنید و یا آن را یکپارچهسازی کنید، میتوانید از این اصل استفاده کنید.