بیایید با یک مثال ساده شروع کنیم: فرض کنید شما یک سایتی را باز میکنید و لیستی از مواد اولیه که شامل گوجه، کاهو، کلم و خیار به همراه مقدار آنها میباشد در آن نوشته شده است. قطعاً متوجه میشوید که محتوای این صفحه، طرز تهیه یک نوع سالاد است و مثلاً آمادهسازی آن حدود ده دقیقه زمان میبرد. به نظر شما گوگل از این صفحه چه برداشتی دارد؟ گوگل نمیتواند محتوا را مانند انسان تفسیر کند، زیرا زبان و الفبای انسان را متوجه نمیشود. چیزی که گوگل از این محتوا میفهمد صرفاً یکسری کد است. پس باید محتوای خود را با استفاده از زبان و الفبای خود گوگل، به او بفهمانیم تا موضوع و معنای هر بخش را متوجه شود. این زبان مخصوص و قابل فهم همان کدهای اسکیما هستند. در این مقاله قصد داریم شما را با این کدها آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
بیایید مجدد موضوع را با یک مثال شروع کنیم: اگر شما به یک شهر جدید بروید، قطعاً با استفاده از نشانهها مسیر خودتان را پیدا میکنید. این نشانهها حتی در ظاهر و رفتار آدمها وجود دارند و تا حدی در شناخت افراد به ما کمک میکنند. بعضی از این کدها، مانند علامت ورود ممنوع، به صورت قرار دادی از پیش تعیین شدهاند و برای همه افراد قابل درک است. بعضی دیگر نیز به صورت ناخود آگاه در ذهن ثبت خواهند شد. موتورهای جستوجو هم برای تشخیص و شناسایی سریعتر صفحات سایت شما به اسکیما و این نشانهها نیاز دارند. شما باید با نشانهگذاری و اضافهکردن کدهای اسکیما به صفحهٔ سایتتان، سرنخها و اطلاعات بیشتری را برای فهم محتوا و تشخیص و شناسایی صفحاتتان به گوگل، کمک کنید.
پس کد schema چیست؟ یک نوع زبان نشانهگذاری مخصوص موتورهای جستوجو است که با دادن اطلاعات بیشتر دربارهی محتوای هر صفحه، به شناسایی و تشخیص راحتتر آن کمک میکند. منبع این کدها وبسایتی به نام schema.org میباشد که محصول مشترک گوگل، بینگ، یاهو و یاندکس است. برنامهنویسان با قرار دادن این کدها در ساختار کد سایت، به موتورهای جستوجو کمک میکنند تا سریعتر متوجه محتوای صفحات شوند و بهترین نتایج را به کاربران نشان دهند. فرض کنید میخواهید در صفحه سایت خود یک کتاب را معرفی کنید. شما با کدهای اسکیما به گوگل میفهمانید که قرار است در این صفحه چه کار کنید. نام کتاب، نام نویسنده و موضوع کتاب را در کد اسکیما وارد میکنید. که دو حالت پیش میآید:
حالت اول این است که گوگل با خواندن این کد موضوع صفحه را سریعتر متوجه میشود.
حالت دوم، در زمان نمایش صفحه در نتایج جستوجو، گوگل قادر است اطلاعات بیشتری در اختیار کاربران قرار دهد. به این اطلاعات ریچ اسنیپت گفته میشود. یعنی ویژگی و اطلاعات اضافیای که گوگل به نتایج اضافه میکند که حاصل اضافهکردن کد اسکیمای مرتبط میباشد. به تصویر زیر توجه کنید:
در این قسمت به مهمترین و رایجترین کدهای اسکیما اشاره خواهیم کردیم.
با استفاده از این کد، گوگل میتواند اطلاعاتی مثل شماره تماس، آدرس، ساعات باز و بستهبودن، تصاویر شرکت، آدرس سایت و شبکههای اجتماعی و… را در سمت راست نتایج جستوجو نشان دهد. این کد ترافیک محلی بیشتری را به سایت شما هدایت میکند.
یا نقد و بررسی، میانگین امتیازی را که کاربران به محتوای شما دادهاند، در صفحه نتایج نشان خواهد داد.
این کد به گوگل میگوید که لوگوی شما چیست. زمانی که کاربر نام سایت شما را در گوگل سرچ میکند، لوگوی صحیح برند شما در nowledge panel گوگل نشان داده میشود.
آدرس صفحات داخلی و مهم سایت شما مثل بلاگ، فرصتهای شغلی، دربارهٔ ما و… به نتیجهی جستوجو اضافه میشود. مثلاً وقتی شما نام برندی را سرچ کنید، فهرستی از لینکهای محبوب و پربازدید را هم در زیر لینک اصلی مشاهده خواهید کرد.
با اضافهکردن این کد اسکیما به صفحهی محصولات، اطلاعات بیشتری از قبیل قیمت محصول، تعداد و میانگین امتیازها و موجودی آن را به گوگل خواهید داد.
گاهی هدف کاربران از سرچ، پیداکردن فقط یک صفحهی مشخص در یک سایت خاص میباشد برای همین فقط نام آن برند را سرچ میکنند. اگر شما از این اسکیما استفاده کرده باشید، یک باکس جستوجو به نتیجه، ضمیمه خواهد شد و کاربران میتوانند برای پیداکردن سریعتر محتوای مدنظرشان در سایت شما، عبارت کلیدی را در آن باکس، جستوجو و فقط نتایج مرتبط با سایت شما را دریافت خواهند کرد.
استفاده از سؤالات متداول در بلاگها، اطلاعات اصلی محتوا را در همان صفحهی نتایج به مخاطب نشان میدهد. این کد احتمال کلیک را هم بالا میبرد.
قطعاً تا اینجا متوجه شدید که با استفاده از کدهای اسکیما، گوگل به درک عمیقتری از محتوای سایت شما میرسد، نتایج بهتر و مرتبطتری را در صفحهی نتایج به کاربر نشان میدهد و کلاً ارتباط بهینهتری بین گوگل و سایت شما برقرار خواهد شد. پس از این طریق گوگل خیلی بهتر و بیشتر سایت شما را میشناسد و به همان نسبت نیز تصمیمگیری دربارهی کیفیت محتوا و تعیین رتبهی آن برای گوگل راحت و دقیقتر خواهد شد. در مجموع میتوان گفت استفاده از کدهای اسکیما بهطور غیرمستقیم در سئو و رتبهٔ سایت شما تاثیر خواهد داشت و بخشی از سئو داخلی سایت شما خواهد بود.