بیایید با یک مثال شروع کنیم: فرض کنید دوست شما در مورد بهترین رستورانهای شهر تهران از شما سوالی میپرسد. شاید شما بارها به چندین رستوران خوب در این شهر رفته باشید اما باز هم اطلاعات کافی در مورد سوال مطرح شده را ندارید. قطعاً اولین کاری که انجام میدهید چیست؟
کاملاً واضح است گوشی خود را بر میدارید و عبارت مورد نظر را در گوگل تایپ میکنید و بعد از کلیک روی دکمه جستجو، لیست بهترین رستورانها به همراه عکس، آدرس و نظرات مشتریان به سرعت در اختیار شما قرار خواهد گرفت. حتماً با خود میگویید که گوگل چقدر خوب منظور من را فهمیده است!!!! بله درسته و اینجاست که پای مرغ مگس خوار گوگل در میان است. به زبان ساده هدف اصلی الگوریتم مرغ مگس خوار، درک مفهوم و معنای عبارت جستجو شده میباشد.
باید بگوییم خیر! گوگل تا قبل از روی کار آمدن الگوریتم مرغ مگس خوار نمیتوانست و قادر نبود به سرعت و به طور دقیق معنا و مفهومی را که دنبالش بودیم بفهمد و درک کند. در چندین سال گذشته که الگوریتمهای گوگل به این سطح از هوشمندی نرسیده بودن، رسیدن به پاسخ سوالی که جستجو میشد به راحتی نبود. به عنوان مثال: زمانی که شما عبارت و یا سوال خود را در گوگل جستجو میکردید، ممکن بود نتایجی که شامل صفحات اسپم و نامرتبط بود را به شما نشان دهد. این گونه سایتها با استفاده از تکنیکهایی چون سئو کلاه سیاه قصد در گول زدن گوگل و کاربران را داشتند. گاهی وقتی اولین نتیجه گوگل را باز میکردید شاید دهها یا حتی صدها پاپآپ تبلیغاتی آزار دهنده باز میشد که با روان شما بازی میکرد.
ولی گوگل دست روی دست نگذاشت و در اقدامی بزرگ به سمت جستجوی معنایی حرکت کرد و درک خود را از سوالاتی که کاربران جستجو میکردند را به شکل چشمگیری بهبود بخشید. در نتیجه منجر به فهمیدن هر چه بهتر قصد کاربر شد. گوگل با روشن کردن کارخانههای الگوریتم سازیاش باعث شد سایتهای اسپمری که در رتبههای برتر صفحات نتایج قرار داشتند به طور کلی نیست و نابود شوند. الگوریتمی که توانست حرکت به این خوبیای از خود نشان دهد و تنها نتایجی را که کاربر واقعاً به آن نیاز داشت را نمایش دهد، الگوریتم مرغ مگس خوار نام دارد. این الگوریتم تلاش میکند تا مفهوم عبارت جستجو شده را شناسایی کند.
بیایید با یک مثال توضیح دهیم: فرض کنید چند سال پیش شما میخواستید مطلبی در مورد الگوریتم مرغ مگس خوار بنویسید. تنها راه دیده شدن شما در نتایج گوگل این بود که کلمه کلیدی خود مرغ مگس خوار را چندین و چند بار در متن تکرار کنید. قطعاً این کار باعث میشد که کاربر نتواند ارتباط خوبی با متن شما برقرار کند و در نهایت کیفیت محتوا کاهش مییابد.
همین تکرار بیش از اندازهی عبارت کلمه کلیدی در محتوا منجر شد تا گوگل برای نشان دادن نتایج موردنیاز کاربر، به جای اینکه بر کلمه کلیدی تمرکز کند، معنا و مفهوم عبارات را معیار خود قرار دهد. گوگل در ماه آگوست 2013 الگوریتم مرغ مگس خوار یا Hummingbird را که راه حلی موفق برای درک منظور مخاطبان خود در نتایج جستجو شده بود را معرفی کرد. میتوان گفت از مهمترین الگوریتمهای گوگل برای افزایش ارزش تکنیکهای سئو کلاه سفید همین الگوریتم مرغ مگس خوار بوده است.
تا به حال مرغ مگس خوار را دیدهاید؟ این پرنده به قدری سریع و تند حرکت میکند که شما قادر به دیدن حرکت بالهایش نخواهید بود. این پرنده در واقع با دو ویژگی دقت و سرعت شناخته میشود گوگل هم به همین دلیل این نام را برای الگوریتم جدیدش انتخاب کرده است. البته لازم است بدانید گوگل برای نام گذاری این الگوریتم وسواس زیادی نیز به خرج داده است. الگوریتم مرغ مگس خوار با دقت و سرعت زیاد قادر است کلمات کلیدی و محتواها را بررسی کند و حتی مترادف آنها را نیز تشخیص دهد. علاوه بر این الگوریتم مرغ مگس خوار به جز نشان دادن نزدیکترین نتایج به شما، محتواهایی که بیش از حد از کلمات کلیدی استفاده کردهاند را نیز جریمه میکند.
گوگل با استفاده از این الگوریتم، خیلی سریع متوجه هدف کاربر از جستجواش را میشود و تلاش میکند تا چیزی را که کاربر در تلاش برای کشف آن است نمایش دهد. این دقیقاً همان چیزی است که ما به آن جستجوی معنایی میگوییم.
بیایید باز هم با یک مثال موضوع را توضیح دهیم: شما فرض کنید عبارت “کیفیت شیر” را در گوگل سرچ میکنید، همانطور که میدانید در زبان فارسی کلمه شیر معانی متفاوتی دارد ولی گوگل با استفاده از عباراتی که در کنار آن سرچ میشود تشخیص خواهد داد که منظور شما دقیقاً کدام شیر است. حالا فرض کنید عبارت “سرعت شیر” را در گوگل جستجو میکنید به راحتی متوجه متفاوت بودن نتایج جستجو خواهید شد. در این حالت گوگل متوجه میشود که منظور شما از شیر همان سلطان جنگل میباشد و نتایج را براساس این مفهوم به شما نشان خواهد داد. این به چه معناست؟ یعنی گوگل عمیقتر از قبل میفهمد و میداند شما دنبال چه نتایجی هستید و آنها را به شما نمایش خواهد داد. این الگوریتم به کمک گوگل آمده تا تاثیر کلمات بر یکدیگر را خوب درک کند و نتایج را براساس مفهوم تولید شده نمایش دهد.
این الگوریتم با دو بال مرغ مرگس خوار که گراف دانش Google knowledge graph و جستجوی معنایی Semantic search نام دارند جستجو را آسان کرده است.
گوگل از طریق گراف دانش خود اطلاعات دیگری که ممکن است مکمل یا مرتبط با جستجوی شما باشد را در اختیارتان قرار خواهد داد. به عنوان مثال فرض کنید قصد دارید اطلاعاتی در مورد فیلمهای یک بازیگر به دست آورید. در این حالت گوگل با استفاده از گراف دانش خود و سایتهایی مانند ویکی پدیا و IMDB علاوه بر اینکه به سوال شما پاسخ میدهد، تمام اطلاعات تکمیلی دیگری مانند جوایز آن بازیگر را نیز در اختیار شما خواهد گذاشت. گراف دانش در تلاش است تا ارتباط میان موضوعات و صفحات اینترنتی را درک کند و براساس اطلاعات جمعآوری شده چکیدهای از آنچه که مورد نیاز کاربر است را در اختیارش قرار دهد.
قابلیت جستجوی معنایی دومین مفهوم با ارزش و مهم برای درک رفتار کاربران میباشد. در جستجوی معنایی تمرکز دیگر تنها روی کلمات جستجو شده نیست، بلکه معنا و مفهوم آنها اهمیت دارد. در مثال کیفیت شیر و سرعت شیر که در بالا ذکر شد نشان دهنده این قابلیت مهم گوگل میباشد. مثلا فرض کنید که به بوشهر سفر میکنید و در گوگل سرچ میکنید: رستورانهای دریایی، گوگل رستورانهایی را به شما نشان میدهد که در بوشهر قرار دارند.
همانطور که گفته شد از اهداف کلیدی الگوریتم Hummingbird بهبود رضایت کاربران میباشد. اما برای رسیدن به این هدف، گوگل باید یک سری اطلاعات از رفتار کاربر را در سیستم خود ثبت کند. شما میتوانید با رعایت قوانینی که مرغ مگس خوار وضع کرده، سئوی سایت خود را به بهترین نحو ممکن بهبود دهید. چند مورد از این قوانین عبارتند از:
برای پیاده سازی موارد بالا، میتوانید از افزونه Yoast seo premium استفاده کنید. همچنین آموزش کامل سئو را میتوانید در “دوره جامع طراحی سایت” یا “دوره بهینهسازی موتورهای جستجو” در آکادمی آساوردپرس ببینید.