گوگل، به عنوان یک موتور جست و جوی قدرتمند، همواره به دنبال کسب رضایت مخاطبان است و تلاش میکند تا بهترین نتایج را به آنها نمایش دهد. از این رو الگوریتمهای مختلفی ساخته شده است که هر کدام به نحوی این هدف را دنبال میکنند. یکی از بهترین الگوریتمهای گوگل که برای مقابله با دزدان محتوا ساخته شده است، دزد دریایی نام دارد. اگر میخواهید به طور کامل با دزد دریایی گوگل آشنا شوید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
الگوریتم دزد دریایی گوگل، در سال 2012 و برای مقابله با نقض قوانین کپی رایت منتشر شد. با ایجاد این الگوریتم، از سرقت بسیاری از محتوای موجود در اینترنت جلوگیری شد و سایتهایی که با سرقت محتوای سایتهای دیگر رتبه بالایی کسب کرده بودند، رتبه خود را از دست دادند. الگوریتم دزد دریایی در سال 2014 به روزرسانی شد و عملکرد خود را گسترش داد. دنیای وب را مانند دریایی تصور کنید که سایتهای مختلف کشتیهایی هستند که در سطح آن در حرکت هستند. این سایتها برای اینکه در سطح وب بمانند نیاز به تولید محتوا دارند. کشتیها نیز برای حرکت نیاز به سوخت دارند. تولید محتوا برای سایتها به منزله سوخت برای کشتیها میماند. دزدان دریایی به هر کشتی که میرسند، منابع آن را سرقت میکنند تا بتوانند به مقصد برسند. در واقع دزدان دریایی در سطح وب، محتوای سایتهای دیگر را بدون ذکر منبع استفاده میکنند. گوگل نیز به عنوان ناظر روی دریای وب به مقابله با دزدان دریایی میپردازد که نتیجه آن ایجاد الگوریتم دزد دریایی میباشد.
هدف گوگل این است که بهترین نتایج را به مخاطبان نمایش دهد. الگوریتمهای دزد دریایی و پاندا نیز با همین هدف ساخته شدهاند. الگوریتم پاندا به محتوای باکیفیت و جذاب رتبه بهتری میدهد تا موقع سرچ به کاربران نشان داده شوند. همچنین به محتوای دارای کیفیت کم و کوتاه رتبه کمی میدهد. پاندا صفحاتی را که دارای ظاهر نامناسب، تکرار بیش از حد کلمه کلیدی، کیفیت کم و کوتاه بودن هستند جریمه میکند. الگوریتم دزد دریایی برای جلوگیری از دزدیده شدن محتوای سایتهای دیگر ایجاد شد. الگوریتم دزد دریایی تنها شکایتهای سایتهایی را بررسی میکند که حجم بالایی از محتوای آنها شامل نقض قانون کپی رایت میباشد. در واقع سایتهایی که محتوای صوتی، تصویری، ویدیویی و … زیادی را بدون رعایت حق ناشر به رایگان منتشر میکنند، مورد خشم دزد دریایی قرار میگیرند و جریمه میشوند. برای اطلاعات بیشتر به بلاگ الگوریتم پاندا گوگل چیست مراجعه نمایید.
قبل از اینکه الگوریتم دزد دریایی ساخته شود، اگر نام یک فیلم یا نرمافزار را در موتورهای جست و جو سرچ میکردید، سایتهای بسیاری که آن را به رایگان و غیر قانونی در اختیار کاربران قرار میدادند، در صفحه نتایج جست و جو مشاهده میکردید. اما با ساخته شدن این الگوریتم، این گونه سایتها افت رتبه شدیدی پیدا کردند و در صورتی که بخواهیم فیلم یا نرم افزاری را دانلود کنیم به صورت خودکار به سمت دانلود قانونی هدایت میشویم.
DMCA مخفف Digital Millennium Copyright Act و به معنی قانون حق چاپ هزاره دیجیتال است. این قانون در سال 1988 توسط رییس جمهور وقت آمریکا امضا شد. هدف از تصویب این قانون، حمایت از قانون کپی رایت در حوزه وب و فضای مجازی است. با استفاده از این ابزار، صاحبان سایتها در صورتی که مشاهده کنند که محتوای سایتشان کپی شده است، به گوگل گزارش میدهند تا به آن رسیدگی کند.
هنوز هم وبسایتهای بسیاری وجود دارند که محتوای سایتهای دیگر را به رایگان منتشر میکنند. گوگل ماهانه میلیونها گزارش دزدی از DCMA دریافت میکند. اما با توجه به اینکه قادر نیست همه صفحات را بررسی کند و محتوای غیر قانونی را حذف کند، الگوریتمی تحت عنوان دزد دریایی ساخت تا سایتهایی که قانون کپی رایت DCMA را رعایت نمیکنند، جریمه شوند. الگوریتم دزد دریایی در تعیین کاربر اصلی منتشر کننده محتوا، به تاریخ انتشار آن توجه میکند. به این معنی که محتوای منتشر شده از هر نوعی از جمله متن، صوت، تصویر و … اگر توسط چند سایت در اینترنت قرار گرفته باشد، سایتی که زودتر کار انتشار را انجام داده است به عنوان سایت اصلی در نظر گرفته میشود.
بسیاری از کاربران تصور میکنند محتوایی که دزد دریایی حذف میکند تنها از نوع متنی است. اما تمرکز دزد دریایی روی حذف محتوای غیر رایگان منتشر شده توسط وبسایتهای دیگر شامل تصاویر، متن، صوت، ویدیو و … است. نکته مهم در مورد حذف محتوا توسط گوگل این است که گوگل در ابتدا URL دامنهی مورد نظر حذف میکند و تنها سایتهایی که حجم بالایی از محتوای کپی شده دارند به طور کلی حذف میشوند.
اگر متوجه شدید که محتوای سایت شما به سرقت رفته است، گوگل این امکان را فراهم کرده است که بتوانید از دزدان محتوا شکایت کنید و به گوگل گزارش دهید. برای این کار شما باید از سرویس DMCA استفاده کنید که مراحل استفاده در ادامه شرح داده میشود.
1.ابتدا وارد داشبورد DMCA گوگل شوید. روی عبارت create new notice کلیک کنید.
2.فرم مشخصات را تکمیل کنید.
3.گزارش خود را بنویسید.
دقت کنید:
روش پیشنهادی گوگل برای مقابله با دزدی محتوا، استفاده از الگوریتم دزد دریایی است. در این روش شما در گوگل کنسول سایتتان به سرویس dcma مراجعه میکنید و با ارائه شواهدی از جمله زمان انتشار محتوا، ثابت میکنید که شما صاحب اصلی محتوا هستید. روشهای دیگر در ادامه بیان میشود.
واقعیت این است که دزد دریایی سختگیر نیست. در واقع گوگل از بسیاری از شکایتهای DCMA چشم پوشی میکند. با توجه به نحوه عملکرد دزد دریایی که روی حذف URL تمرکز میکند، اگر همه سایتهایی که یه برنامه خاص را به صورت رایگان منتشر میکنند، حذف کند، کاربران به جای اینکه برای خرید برنامه اقدام کنند از موتورهای جست و جوی دیگر استفاده میکنند. گوگل برای اینکه کاربرانش را از دست ندهد بیشتر مواقع از شکایتها چشم پوشی میکند.
سخن پایانی
هرچند دزد دریایی گوگل سختگیر نیست و تمرکز اصلی آن روی سایتهایی مانند تورنت است که با هدف سرقت اطلاعات ساخته شدهاند، مراقب باشید که مورد خشم دزد دریایی قرار نگیرید. در غیر این صورت باید منتظر جریمه سنگین دزد دریایی باشید. برای آشنایی با سایر الگوریتمها از جمله الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل و الگوریتم پنگوئن گوگل به سایت آساوردپرس مراجعه کنید.